Mmmm...Miljö!

Att tänka miljövänligt när det gäller husbygge är en utmaning. Vi försöker i de flesta led att tänka ekologiskt byggande, men det är inte alldeles enkelt. Det är mycket frågor och sökande efter kunskap och svar . Man önskar ofta att personal på byggvaruhus, och byggbranchen överlag, skulle vara mer insatt och våga satsa på material och konstruktion för ett mer hållbart samhälle. Då skulle också de ekologiska alternativen bli billigare...

I stora drag skulle man kunna säga att vårt miljötänk hittills innburit
- Att vi bygger ett riktigt lågenergi hus - på gränsen till passivhus. Det var vår starka vilja att få in mer ljus i huset (genom större fönsterarial), som tyvärr gjorde att passivhus-tanken gick oss förbi.
- Huset kommer värmas med solceller, och vi kommer även att kunna producera en del solel.
- När inte solen eller isoleringen räcker till kommer vi elda flis i pannan som står i garaget. Träflisen kommer från den egna skogen.
- Vi valde bygga i trä - och faktiskt många av träden från egen skog, och allt virke sågat hos närmaste bygghandel, Bergom såg.
- Allt skivmaterial både ut- och invändigt har vi valt gips, som är det mest miljövänliga i jfr med ex MDF och spånskiva.
- Vårt hus kommer att bli mycket välisolerat; 45 cm isolering är planen. Till isolering vill vi i första hand ha cellulosa. Men står lite (nä mycke!) i val o kval; Ska vi våga oss på att cellulosa?! Det handlar i så fall om att spruta isolering i väggarna och hoppas att det inte "sätter sig" under fönsterpartier. Och kommer vi verkligen klara av att fylla konstruktionen utan att det blir några hålrum?
- Vi valde bland de miljövänligaste färgerna i handeln; svart slamfärg och järnvitriol. På garageportarna valde vi svanenmärkt färg.
- Del av taken på huset kommer bli sedum (mosstak).
- Fönstren och skjutdörrarna i huset har ett genomsnittligt u-värde på 0,9, för hela fönsterkonstruktionen.

Vårt miljötänk ska vi också gå vidare med när det gäller val av golv och annan inredning.

Kommentarer