Färgvalet klart

Till helgen börjar vi måla. Valet stod mellan Alcro Beckers svanen-märkta "Perfekt acrylat", slamfärg eller linoljefärg.

Acrylaten kräver trä-grundmålning och sen acrylaten två gånger, ganska dyr, men den håller väldigt länge innan man måste måla om.

Slamfärgen kräver ju ingen grundmålning, utan bara ett par målningar med den svarta färgen sen är det klart, och är billigare - dock ommålning inom snarare framtid. Hyfsat mijlövänlig - även om det är bly (om än lite...) och det vidriga ämnet nonylfenoletoxylat(!!) i slamfärgen... Konstiga ämnen är det också i den svanen-märkta - och då kan man ju bara fantisera hur mycket kontstigt och farligt för mijlön det är i de inte-alls-så-miljövänliga färgerna?

Det bästa för miljön är linoljefärgen. Men jag är helt enkelt för feg och tidspressad för att använda den. Feg för att jag bara målat ett hus innan och det var med lasyr. Linoljefärg kräver vad jag förstår en bra teknik som man bör öva in. Den kräver förstås också först inoljning (rå linolja) som skall lätt slipas av. Sen målning ett par gånger. Ganska dyr med den har en högtäckande förmåga vilket gör att den räcker till större ytor än andra färgtyper. Här var Ekologiska Byggvaruhuset till god hjälp - som så väl beskrev linoljefärg-målning för mig. Tack:)

Men. Med detta som bakgrund valde vi slamfärg - och originalet då, d v s falu rödfärg svart. Men vi ska försöka hitta nån till färg... Detta kanske konstnärs-Sara smider planer kring...

Kommentarer