Stolar och tak...

Chrille funderar hit o dit kring garagets takstolar. Ska man köpa dom av företaget som bara tillverkar just takstolar. Eller ska han månne spika ihop de själv. Tid är förvisso också pengar, men...

Sen är det detta med konstruktionsritningar på huset, som känns viktiga. Måste ritas och räknas noga för detta passivhus-tänket. Men det kanske finns nån nu som kan ta det - känns ju extra kul om den som ritar tycker det är ett intressant projekt, liksom.
Jag har försökt fått in offerter på sedumtak. Vår sista fundering är om det kanske räcker om vi har sedum på huset - på garaget kommer taket knappt att synas! Så här ser ser våra förnämliga arkitekters modeller över ett par garagealternativ ut:
Det är den nedre modellen vi bestämt oss för. Den passar bäst med tanke på den branta brinken till vänster om garaget och till höger också en ganska brant backe fast som sluttar uppåt! Det nedre garaget kommer att se mindre ut och mer smälta in i naturen än det andra, tror vi.
Några offerert på sedumtak har kommit in, men jag trodde jag skulle få fler svar... Vad ska man då ha för tak på garaget? Vi hade nog velat haft ett enkelt plåttak, men...Det är inte helt enkelt att hitta ett miljöriktigt alternativ - plåt är det sämsta...
Så här beskriver Ronny på Grön byggnation:
"- Det finns svetsad duk baserad på bl.a polyeten, polypropen, syntetiskt gummi samt plastomerasfalt... lämplig för låglutande växttak.
-Papptak, som man lägger istället lägger omlott i minst 2 lager. Undvik plastbaserad armering. Plastomerasfalt inte lika illa för miljön.
Det kommer ständigt nya alternativa tätskikt, kolla bl.a in Trelleborgs nya diffussionsöppna duk, den håller låg vikt och sparar på så vis energi/m2.
Vad gäller finnish så får ni nog glömma allt vad plåt heter. Hittills väldigt energikrävande vid framställning samt behandlad mot rost....
-Trätak
-växt (uppdrivet på egen tomt kanske!?)
-lokalt skiffer
-lokalt tegel
-vass..."
Tja... det är bara att fortsätta att fundera...leta och läsa... vad gjorde man innan internets dagar?!

Kommentarer